5 stvari koje sigurno niste znali o BAMIJI!

Bamija – hrana bogova ?

Mnogo je izvora i podataka koji se vežu za povijest ove izrazito ljekovite i ukusne biljke. Većina podataka navodi da je bamija porijeklom iz Afrike, točnije iz plodne doline Nila, neki izvori kažu da je prvobitno stanište bilo na arapskom poluotoku, a neki tvrde da joj je porijeklo u istočnoj Indiji. Najstariji pouzdani podaci potvrđuju da se uzgajala prije 4000 godina na području Egipta, a u samu Europu je dovedena u 13. stoljeću.

Bamija ima mnogo vrsta, čak preko 22 poznate vrste. Najukusniji za jelo su maleni plodovi, veličine 2,5 – 3,5 cm.

Koristi se svježa, smrznuta, marinirana, sušena i mljevena, vrlo je važno napomenuti da se niti jednim navedenim oblikom skladištenja ne gube nutritivne vrijednosti bamije. Mlada bamija koristi se na razne načine, kuhana ili pirjana sa raznim vrstama povrća i mesa. Bamija je specifična po sluzi koju ispušta prilikom termičke obrade, te ta sluz povezuje i prožima sastojke u jelima i daje odličan specifičan okus.

Upotreba bamije je višestruka. Koristi se u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, ali i u ljekovite svrhe tj. velika je zastupljenost u narodnoj medicini.

O ljekovitim svojstvima bamije bi mogli govoriti i pisati do sutra, željeli bi Vam izdvojiti 5 najvažnijih razloga zašto bi bilo poželjno da ubacite ovu namirnicu vrijednu samih bogova na svoj jelovnik!

  1.  Smanjuje razinu kolestorola u krvi i regulira razinu šećera u krvi- sadrži pektin ( topljivo vlakno ) i tako smanju rizik od bolesti krvožilnog sustava u tijelu. Pokazala se izrazito važna namirnirnica za dijabetičare.
  2. Dobra je u ishrani trudnica odnosno odlična je za bolji razvoj fetusa – jer pomaže kod mentalnog zdravlja ne rođene bebe, blagotvorno pomaže razvoju neuralne cijevi i sprečavanju oštećenja iste. Moglo bi se reći da je to povrće za zdravu trudnoću.
  3. Bamija kao afrodizijak. Zbog afrodizijačkih svojstava bilo je omiljeno jelo begova, o čemu najbolje svjedoči čuvena Begova čorba i Bajramska bamija.
  4. Liječi probavne smetnje. Ima puno ne topljivih vlakana koji poboljšavaju rad probave te ima “uljnu” strukturu koja također dovodi probavu u pravilan rad.
  5. Bamija pomaže radu jetre, te vraća snagu organizmu.         

 

Energetska vrijednost bamije:

100 g bamije sadrži: samo 36 kalorija,2g proteina, 7,6g ugljikohidrata, 0,1g masti,
3,2g vlakana, natrij, magnezij, folnu kiselinu.
Bamija je veoma bogata vitaminom B6, te vitaminima A i C.

Kleopatra

Znala je za utjecaj bamije na glatkoću i zategnutost kože. 

 

Mislimo da je vrijeme da isprobate ovu mahunarku koja se sa pravom naziva hrana za bogove.

U restoranu SEVDAH možete isprobati bamije (ako već niste)  jer su dio tradicionalne autohtone bosanske kuhinje.

 

Bon apetit 

Sevdah tim 

 

Vezani članci

BOSANSKI LONAC